Open TuinDe tuin van Kasteel Lunenburg wordt ieder jaar één weekend opengesteld voor het publiek. 

In 2024 zal de tuin te bezichtigen zijn op zaterdag 8 en zondag 9 juni van 10 tot 16 uur, entrée 4 euro, kinderen tot 12 jaar gratis.

Wandelroutes

Er zijn wandelroutes uitgezet door de aangelegde tuin en door het natuurgebied. Als u de pijlen volgt zult u niets van al het moois missen. U kunt ook de route volgens langs de meer dan 30 vogelkastjes die opgehangen zijn voor de meesjes die hopelijk alle processierupsen oppeuzelen, de vleermuiskasten, uilenkast en het nieuwe ecologische XXL insectenhotel.

Arboretum

Er zijn 19 bijzondere bomen van informatiebordjes voorzien waarmee er een indrukwekkend arboretum ontstaan is.

Terras

Na gewandeld te hebben kunt u op het terras onder de oude plataan heerlijk uitrusten en genieten van een kop koffie, thee of fris met wat lekkers er bij. Bea van Leeuwen van de Kaasdelicatessen winkel in Doorn, zal met haar gezellige Cirtoënbus bij het terras staan met allerlei heerlijke hapjes. Haar paprikasoep is onovertroffen! De klanken van Franse chansons maken de sfeer compleet.

Planten te koop

Tijdens het Open Tuin weekend zijn planten te koop die door de hoveniers zelf gekweekt worden in de kas. Ze kweken veel verschillende soorten zoals kalimeris incisa (zomeraster), alchemilla mollis (vrouwenmantel), sedum spectabile herbstfreude (vetkruid), hydrangea quercifolia (eikenblad hortensia).

Insectenhotel XXL

Met veel passie was Ton Nahuijsen vele jaren imker op Lunenberg tot dat hij onlangs allergisch bleek te zijn voor zijn bijen. Ton heeft zijn bijenstal op het landgoed omgebouwd tot een prachtig insectenhotel waar de egels deze winter al veelvuldig gebruik van hebben gemaakt. Ton zal u graag vertellen over het wonderlijke leven van de bezoekers van het insectenhotel. 

Kettingzaagkunst

Tijdens het opentuin weekend demonstreert meervouding Nederlands kampioen kettingzaagkunst Dave Harmsworth hoe hij stukken boomstam omtovert in de meest prachtige beelden. Om een idee te krijgen van wat hij zoal maakt kunt u een kijkje nemen op www.treeworks.nl/voorbeelden. Wat Dave maakt uit Lunenburgs hout is te koop tijdens de open tuin dagen en de opbrengst is voor het goede doel. Ook zal Dave eerder gemaakte grote en kleine kunstwerken meenemen en te koop aanbieden.  

  

Goed doel - het Droomhuis

Het entreegeld dat betaald is door de bezoekers, en de opbrengst van de verkoop van planten, catering en (een deel van de) zaagkunst, komt volledig ten goede aan een goed doel dat ieder jaar zorgvuldig gekozen wordt. Dit jaar is de opbrengt voor het Droomhuis in Wijk bij Duurstede.

Fijn als u met de fiets kunt komen want er is beperkt parkeerruimte. Komt u met de auto? U kunt de P borden langs de Langbroekerdijk volgen.

 

Honden zijn van harte welkom, maar aangelijnd.

 

Op zondag betalen de leden van de Nederlandse Tuinenstichting geen entrée op vertoon van het lidmaatschapspasje.

 

Bekijk de video op de website van RTV Utrecht.

 

Met veel dank aan Drukkerij Den Hoed uit Wijk bij Duurstede, www.drukkerijdenhoed.nl